Oziq — ovqat hazm qilish-bu murakkab biologik jarayon bo'lib, unda organizm ovqatni energiya, o'sish va hujayralarni tiklash uchun zarur bo'lgan oddiyroq moddalarga ajratadi. Bu jarayon oziq-ovqat oshqozonga tushishidan ancha oldin boshlanadi va ovqat hazm qilish traktining oxirigacha davom etadi.
Ovqat hazm qilish og'izdan boshlanadi. Chaynash ovqatni mexanik ravishda maydalaydi va tuprik bezlari uglevodlarni parchalashni boshlaydigan amilaza fermentini o'z ichiga olgan tupurikni chiqaradi. Bu kimyoviy hazm qilish. Ushbu bosqichda allaqachon oziq — ovqat yarim suyuq massaga aylanadi-oziq-ovqat bo'lagi (bolus), keyin u yutib, qizilo'ngachga kiradi.
Oziq — ovqat bo'lagi peristaltik tufayli qizilo'ngach orqali o'tadi-mushaklarning to'lqinli qisqarishi. Qizilo'ngachning pastki qismida sfinkter joylashgan bo'lib, u ochilib, ovqatni oshqozonga o'tkazadi va teskari oqimning oldini olish uchun yopiladi.
Oshqozonda oziq-ovqat tarkibidagi me'da shirasi bilan aralashtiriladi:
Xlorid kislotasi (HCl) — bakteriyalarni o'ldiradi va kislotali muhit yaratadi.
Pepsin oqsillarni parchalaydigan fermentdir.
Shilliq-oshqozon devorlarini agressiv kislotadan himoya qiladi.
Oziq - ovqat qalin atala-ximaga aylanadi, u asta-sekin ingichka ichakka o'tadi.
Ingichka ichakda (o'n ikki barmoqli ichak, jejunum va yonbosh ichak) ozuqa moddalarining eng faol hazm bo'lishi va so'rilishi sodir bo'ladi. Bu yerga keladi:
Jigar va o't pufagidan safro-yog'larni emulsiya qiladi.
Oshqozon osti bezi fermentlari-oqsillarni, yog'larni va uglevodlarni parchalaydi.
Xulosa: oqsillar aminokislotalarga, uglevodlar glyukozaga, yog'lar yog ' kislotalariga va glitseringa aylanadi. Ushbu moddalar ichak devorlari orqali qon va limfa ichiga so'riladi.
Yo'g'on ichakda oziq-ovqat deyarli hazm qilinadi. Bu yerda:
Suv va elektrolitlar so'riladi.
Oziq-ovqat qoldiqlarini parchalaydigan va vitaminlarni (masalan, k vitamini va biotin) sintez qiladigan foydali bakteriyalar yashaydi.
Najas hosil bo'ladi, ular to'g'ri ichakda to'planib, ichak harakatlari paytida tashqariga chiqariladi.
Ovqat hazm qilish jarayoni ko'plab organlar va tizimlarning muvofiqlashtirilgan ishidir. Bu bizning tanamizni energiya, qurilish materiallari bilan ta'minlaydi va hayotiy funktsiyalarni qo'llab-quvvatlaydi. Ovqat hazm qilishning har qanday bosqichidagi buzilishlar sog'liq muammolariga olib kelishi mumkin, shuning uchun dietangizga g'amxo'rlik qilish, etarli miqdorda suv ichish, ortiqcha ovqatlardan saqlanish va kerak bo'lganda shifokor bilan maslahatlashish muhimdir.